Our Projects

01862 811357

Dornoch, Sutherland

Farmhouse Renovation, GOLSPIE

Completed in early 2020, this ‘L’ shaped farmhouse was renovated and extended to an exceptionally high standard by our Clients.

Internally the traditional ground floor layout was opened up and a new reconfigured stair added. This created an open plan living and dining area within the original core. The kitchen was relocated within the existing footprint and the ceiling height raised providing volume and light. A generous utility extension was formed to the rear and, to the front, a new porch / sitting space was added taking full advantage of the seaward views and natural light.

Renovation and extension to house, near Dornoch

The original core of this “two up, two down” cottage was extended to provide two new bedrooms and new stair access. The internal layout was reconfigured to extend the lounge space, create a snug and regenerate the previous entrance to become a sunny sitting space.  

The care and attention to detail during the construction is evident throughout. The glass engravings are particularly interesting alongside the contemporary aesthetic to the interiors. 

Extension to house, Dornoch

This extension provides a contemporary double height living and kitchen space, wrapping around the existing stone villa, to a new rear entrance. The upper mezzanine provides a cosy study / snug area with views out to the countryside.  

The new layout achieved a relationship with the rear garden space where previously there was noneThe new kitchen links through to a regenerated dining room whilst the rear entrance links to the front hallway. Internally much if the existing stonework was left exposed to become a backdrop to the extension.  

Adjmere Cottage, DORNOCH

Completed in summer 2018, this contemporary extension has brought light and life back into the house, creating a new kitchen, dining and sitting area with covered sitting area, all overlooking the private garden. Exposed Douglas Fir roof beams and polished concrete floor provide a contrast to the repointed stonework. The works also included a crafted kitchen top light by a large roof window. 

Melfort Lodge, DORNOCH

This project involved the creation of a new house within the garden ground of the family home. Sutherland Road comprises a collection of large stone built detached villas close to the boundary of the Conservation Area.

This 3 bedroom house is modest in size and adopts traditional proportions whilst utilising a mix of stone, smooth render and larch cladding. The front elevation presents a formal façade to the streetscape, continuing the building line, whilst the rear opens to the private garden with large areas of glazing and a glazed covered canopy. 

The Kyle Centre, TONGUE

The Kyle Centre, Tongue is a community health and well-being hub run by North Coast Connection. This popular service grew in demand but the existing building was lacking in space and facilities.

The project saw the building completely renovated and reorganised internally. Multi-use spaces were carved out of the existing footprint and supported by two modest extensions; a rear extension providing sanitary and enhanced catering accommodation and new entrance porch providing a much needed windbreak from the weather. The sun lounge extension to the west, provides a generous new gathering space to enjoy the dramatic views over the Kyle of Tongue and Castle Varrich.

Carrigbeg, HELMSDALE

This 4 bedroom detached home was completed at the start of 2017. Built on a T shaped plan, a generous central hallway provides access to the kitchen / dining room, lounge, guest bedroom and utility at the rear of the house. A feature oak stair leads to 3 en-suite bedrooms on the first floor.
The owners purposely employed respected local Contractors for all aspects of the build.
Highly insulated external fabric and underfloor heating fed from a heat store cylinder have resulted in a modern, comfortable home designed and furnished for easy living. Of note is the Welsh slate roof completed by Mackay Builders of Lybster. 

Forever Cottage, TAIN

Completed in summer 2015, this compact three-bedroom bungalow was built to a highly insulated standard and finished in a mix of render and timber cladding to the walls and profiled metal sheets to the roof. The lounge faces south and benefits from the solar gains and an open elevated view. The car port provides undercover access to a workshop direct from the utility room. The heating system utilises an air source unit and PV panels feeding into a heat store. 

Scroll to Top